Heer Bokelweg 258

3032 AD Rotterdam

Telefoon

Telefoon: 088 200 15 00

email

glrxtra@glr.nl

Veelgestelde vragen

In dit artikel worden de vragen behandeld die het meeste worden gesteld. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op via glrxtra@glr.nl.

Veelgestelde vragen

Wat houdt de opleiding GLRXTRA in?

GLRXTRA is een éénjarige kopopleiding die je kunt volgen na het behalen van je MBO4-diploma op het Grafisch Lyceum Rotterdam. Je start bij GLRXTRA je bedrijf en gaat aan de slag als zelfstandig ondernemer. Dit doe je onder begeleiding van docenten en coaches.

Krijg je aan het einde van de opleiding een diploma?

Ja, bij het succesvol afronden van GLRXTRA krijg je het diploma Vakman Ondernemer (crebocode 25165). Het is een diploma op mbo-4 niveau.

Kan iedereen de opleiding volgen?

Nee. De opleiding is bedoeld voor niveau-4 studenten die al aan het Grafisch Lyceum Rotterdam zijn afgestudeerd. De opleiding moet direct na het afronden van een reguliere GLR-studie worden gestart. Met ingang van schooljaar 2023-2024 kan je ook starten na 1 tussenjaar. Voor het volgen van de opleiding zijn vrijstellingen nodig die bij de start van het GLRXTRA-schooljaar geregeld worden. Zorg dat je minimaal een 6 hebt voor Nederlands, Engels, rekenen en een keuzedeel. Heb je een 5 voor rekenen? Dan kan je dat compenseren met een 6 voor Nederlands en Engels.

Voor wie is GLRXTRA geschikt?

Voor studenten die het niet erg vinden om zelfstandig te werken (en dat dan ook doen!). Je kunt nu eenmaal geen ondernemer zijn, wanneer je alleen maar aan het werk gaat als je een opdracht van school krijgt. Je moet achter je computer vandaan durven te komen en op mensen durven af te stappen.

Wat voor soort lessen krijg je?

GLRXTRA richt zich op ondernemerschap, dus alle lessen zijn hierop gericht. Je krijgt bijvoorbeeld geen Nederlands, Engels en rekenen meer. We beginnen het schooljaar met lessen die jou helpen te bepalen wat voor bedrijf je nu precies wilt starten. Denk dan aan het opstellen van een business model canvas, onderzoek doen naar de doelgroep, onderzoek doen naar innovaties, onderzoek doen naar jezelf, je uurtarief bepalen, basiskennis opdoen van boekhouden. Lessen worden gegeven in ‘SPRINT-vorm’, dat wil zeggen dat steeds één hele week in het teken van een thema staat, zoals ‘financiën’. Na een aantal SPRINTS volgt er een ‘challenge’. Dit is een periode waarin je dat wat je op papier hebt uitgewerkt in de lessen, in de praktijk gaat uitproberen. De SPRINTS en challenges duren niet het hele jaar. Tot aan de kerstvakantie volg je SPRINTS, daarna bijna niet meer, want dan begin je stageperiode al.

Ga je de hele week naar school?

De opleiding is intensief, ook wanneer er weinig lessen zijn. Reken er op dat je 40 uur per week bezig bent met je bedrijf. Aan het begin ben je een groot deel daarvan op school, maar aan het eind van het jaar wellicht niet meer, dan ben je op pad naar klanten. Tot de kerstvakantie ga je op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag naar het GLR, waar je met je eigen laptop werkt op onze flexplekken. Op de woensdagen en in de weekenden, kan je in die periode je eigen klussen plannen. Na de kerstvakantie start je stageperiode en zal je aanwezigheid op school afhangen van hoe vaak je op pad gaat naar klanten. In die periode staan er ook terugkomdagen gepland, waarin je bijvoorbeeld workshops volgt over boekhouden en belastingen.

Is er ook weer een stageperiode?

Je loopt stage, maar je kunt als ondernemer natuurlijk niet bij iemand anders gaan werken; je bent immers ondernemer! Je loopt dus stage bij ons (bij GLRXTRA) en werkt aan je eigen bedrijf. Wat hierbij wel bijzonder is, is dat wat voor je klant maakt/doet (zoals bijvoorbeeld het maken van een logo of bedrijfsvideo) niet als stage geldt! Alle handelingen rondom het ondernemen, zoals je promotie, klussen binnenhalen, offertes maken, factureren, boekhouden en overleggen met de klant wel. Niet alle uren die je voor je bedrijf maakt zijn dus stage-uren, maar je krijgt dan ook bijna 4,5 maand de tijd om de verplichte 250 stage-uren te maken. Tijdens je stageperiode word je gekoppeld aan een praktijkopleider; dit is een ervaren ondernemer met wie je regelmatig contact hebt om te overleggen. Deze persoon zal aan het einde van de stageperiode de benodigde beoordelingsformulieren voor je stage tekenen.

Krijg je een eigen KvK- en bankrekeningnummer?

Er zijn twee mogelijkheden: je kunt werken onder een eigen KvK-nummer of je gaat werken met het KvK-nummer van Stichting Jong Ondernemen. Bij gebruik van het KvK-nummer van Jong Ondernemen, mag je gebruik maken van een tijdelijk rekeningnummer van BUNQ. Als je met je eigen KvK-nummer wilt werken, regel je je eigen rekeningnummer, maar moet je ook nadenken over eventuele verzekeringen.

Moet je ook weer een afstudeermap maken? 

Jazeker! Twee zelfs! De eerste moet in december klaar zijn en de tweede eind mei. Dit heeft te maken met het feit dat we het examen in twee delen hebben opgesplitst. Deel één (kerntaak 1) gaat om het opzetten van je bedrijf en deel twee (kerntaak 2) om het ondernemen zelf.

Krijg je weer studiefinanciering en OV?

Ja, GLRXTRA is een mbo-4 opleiding. Je hebt recht op studiefinanciering en OV. Let wel op dat je na het afronden van je 3-jarige opleiding op het GLR wordt uitgeschreven en dat GLRXTRA een nieuwe opleiding is. Dat moet je dus wel even regelen met DUO.

Met welke kosten moet ik rekening houden?

Lesgeld:
GLRXTRA is een voltijd mbo-4 opleiding. Op de website van de Rijksoverheid is te lezen wat de wettelijke hoogte van het lesgeld bedraagt. Voor studiejaar 2023-2024 bedraagt dit 1.357 euro. Dit verloopt via DUO.

Laptop:
Bij GLRXTRA werken we met flexplekken en heb je een eigen laptop nodig. Het type laptop is afhankelijk van de vereisten van de programma’s die je gaat gebruiken voor jouw bedrijf en van je eigen voorkeuren. Iemand met een video- of fotografiebedrijf, zal een andere laptop gebruiken dan iemand die websites bouwt. Vaak weet je zelf wel het beste welke laptop bij jouw type werkzaamheden past. De investering hiervoor kan daarom per ondernemer verschillen.

Software:
Via je schoolaccount kan je gebruik maken van Outlook en een OneDrive en heb je toegang tot Teams. Als je aanvullende programma’s wilt gebruiken, zoals Adobe Software, dan zal je deze zelf aan moeten schaffen. Via SLIM kan je voor veel programma’s gebruik maken van een studententarief.

Rekenen:
Als je geen recht hebt op een vrijstelling voor rekenen, zal je alsnog een rekenexamen moeten doen. Als je hiervoor wilt oefenen, heb je een licentie nodig. Neem contact op met je mentor, Remco van Eck, als je hier meer over wilt weten (eck@glr.nl).

Innovatieprogramma in Londen:
Van 19 t/m 21 september 2023 gaan we een innovatie- en inspiratietrip maken naar Londen. Sinds de Brexit heb je daar een paspoort voor nodig. Als je nog geen paspoort hebt, dan zal je deze nog aan moeten vragen. De kosten voor het aanvragen van een paspoort, verschillen per gemeente. De kosten voor de trip zelf bedragen 250 euro. Daarin is inbegrepen: de heenreis met de trein van Rotterdam naar Londen, twee overnachtingen in een hostel, het excursieprogramma, een transfer naar het vliegveld en de terugreis per vliegtuig van Londen naar Amsterdam. Plaatselijk zal je nog kosten hebben voor het openbaar vervoer en je persoonlijke uitgaven zoals eten en drinken. Zoals verteld in de kennismakingsbijeenkomst, heb je tijdens de challenges bij GLRXTRA de kans om deze investering terug te verdienen. 

Introductieprogramma in Stroe (de Veluwe):
Van woensdag 23 augustus t/m vrijdag 25 augustus gaan we tijdens de introductieweek met elkaar op pad voor een programma gericht op ondernemen en kennismaken. Voor één van de programma-onderdelen investeer je 15 euro, die je tijdens een ondernemende opdracht weer terug kunt verdienen. Behalve eventuele persoonlijke uitgaven en kosten voor vervoer, zijn er geen kosten aan het introductieprogramma verbonden. De locatie is lastig bereikbaar met het openbaar vervoer, daarom adviseren we jullie met elkaar te bekijken wie er kan rijden, een auto te huren of te lenen en de kosten hiervoor met elkaar te delen. Aangezien jullie voor het ondernemerschap kiezen, verwachten we dat jullie dit pro-actief met elkaar op kunnen lossen. Informatie over het introductieprogramma, krijg je mee tijdens de kennismakingsbijeenkomst die eind juni gepland staat.

Overige kosten:
Om als ondernemer te groeien en je netwerk uit te breiden, is het goed om beurzen, netwerkevents en bedrijven te bezoeken. Er zijn diverse gratis initiatieven die vanuit GLRXTRA onder de aandacht worden gebracht. Als je zelf nog andere beurzen of netwerkevents wilt bezoeken, zijn hier mogelijk extra investeringen voor nodig. Die keuze is aan jou.

Wanneer start GLRXTRA?

GLRXTRA start in de week van 21 augustus 2023, dat is dezelfde week als alle andere opleidingen van het GLR. We starten met een introductieprogramma, van woensdag 23 t/m vrijdag 25 augustus in Stroe (de Veluwe). Als je je inschrijft bij DUO, kan het goed zijn dat er een andere datum staat, dat is een administratieve datum die zij aanhouden (meestal is dat 1 augustus). Informatie over het introductieprogramma, krijg je op de kennismakingsbijeenkomst die eind juni gepland wordt.

Moet je al een bedrijfsidee hebben als je de opleiding start?

Het jaar bij GLRXTRA is maar kort. Daarom is het handig dat je wel (ongeveer) weet wat je met je bedrijf wilt gaan doen. Het bedrijf dat je start is vaak een vervolg op je reguliere opleiding. Je bedrijf moet wel passen in de creatieve branche.

Waar kan ik terecht als ik vragen heb over GLRXTRA?

Via glrxtra@glr.nl. Maar er is meer: er komen gedurende het schooljaar online informatie- avonden, we staan op de open dagen en op de hbo-markt. Daarnaast weten steeds meer mentoren van derdejaars klassen ons te vinden, dus je kunt ook je mentor om informatie vragen. Als je je in wilt schrijven kan je per mail de inschrijflink bij ons opvragen.