Heer Bokelweg 258

3032 AD Rotterdam

Telefoon

Telefoon: 088 200 15 00

email

glrxtra@glr.nl

Juulko Design

Julia Koene zat in de eerste leergang van GLRXTRA en is afgestudeerd in 2019. We blikken met Julia terug op haar extra jaar op het Grafisch Lyceum Rotterdam. Ze vertelt over haar ervaringen met GLRXTRA en de toekomstplannen voor Juulko. Design.

Julia Koene

Julia Koene

Ik heb in 2018 de opleiding Mediavorm­geven met de specialisatie Lifestyle en Media gedaan en ben het jaar erna met GLRXTRA gestart, dat is inmiddels een jaar geleden afgerond.

Wat doe je nu?

“Ik werk met mijn bedrijf Juulko. Design als freelancer voor verschillende klanten. Daarnaast pak ik ook losse opdrachten op. Het loopt erg goed. Verder ben ik deze weken aan het klussen in het huis dat ik pas met mijn vriend heb gekocht. In dat huis maken we een werkkamer die direct vanuit de hal bereikbaar is, zodat ik een geschikte ruimte heb om klanten te ontvangen. Dat is ook weer een mooie ontwikkeling voor mijn bedrijf.”

Wat heeft GLRXTRA je gebracht?

“Ik ging destijds GLRXTRA doen om mezelf meer te ontwikkelen. De nadruk kwam al vroeg tijdens dat jaar op het ondernemen te liggen en dat vond ik wel interessant, zo ben ik al snel mijn eigen bedrijf gestart. In de opleiding ben ik vooral geholpen bij het vergroten van mijn netwerk. Ik had ook al snel veel klussen, de eerste klus was van mijn oom die een logo wilde hebben en daarna zijn de klussen eigenlijk gewoon binnen komen rollen. Dat was echt bizar. Het kwam vooral doordat mensen
elkaar vertelden over mijn werk.

Ik heb wel wat gedaan aan promotie via LinkedIn en Facebook, maar niet echt veel, omdat de klussen vanzelf kwamen. Aan het einde van het jaar was ik nauwelijks nog op school, omdat ik dan aan het freelancen was.

Waar ben je trots op?

“Ik ben trots dat ik kan zeggen dat ik zelf een bedrijf heb, dat het goed loopt en dat ik ervan kan leven. Dat is al heel snel, want ik ben pas een jaar bezig. Wat ook heel leuk is, is dat ik bij de Kamer van Koophandel in Rotterdam was uitgenodigd om een groep van ongeveer 50 startende ondernemers te vertellen over hoe ik dingen heb aangepakt, zoals mijn boekhouding. Ik heb die groep de tip te geven je goed voor te bereiden als je een bedrijf start. Door die bijeenkomst kreeg ik ook weer opdrachten.”

Hoe zie jij je toekomst over vijf jaar?

“Dan wil ik nog steeds van mijn eigen bedrijf leven, nog steeds leuke klussen doen in de kantoorruimte waarin ik nu aan het klussen ben en misschien zelfs een medewerker in dienst hebben.”

Heb je de GLRXTRA klas van het afgelopen jaar nog gevolgd?

“Ja, ik heb op LinkedIn kunnen volgen wie wat doet en ben in januari bij de expo­sitie langs geweest om rond te kijken. Daar zag ik ook iemand die in PowerPoint hele mooie presentaties kon maken met allerlei animaties (red. Victor Hurks – Brandruler), bedrijven kunnen dan zelf hun teksten erin zetten en de PowerPoint gebruiken, erg handig. Ook heb ik de Virtual Creative Market bezocht, die in mei werd georganiseerd. Het was leuk mee te krijgen waar ze zich mee bezig hielden.”

Denk je dat het waardevol kan zijn als de leerjaren van GLRXTRA elkaar leren kennen?

“Ik denk het wel, het is erg handig dat je bij elkaar terecht kan voor klussen. Je kunt elkaar goed helpen. Maar als je de leerjaren elkaar na tien jaar nog laat ontmoeten, denk ik wel dat het een beetje ‘too much’ wordt. ”

Wat is jouw advies aan de nieuwe GLRXTRA studenten?

“Ga je droom achterna en hou je doel voor ogen. En…volg de boekhoudlessen, die zijn belangrijk. Des te meer je zelf kan, des te meer geld je kan besparen.”