Heer Bokelweg 258

3032AD, Rotterdam

Telefoon

Telefoon: 088 200 15 00

Openingstijden

8:30 - 17:00 uur

VEELGESTELDE VRAGEN

Katy van Houwelingen interviewt Yvonne de Bruin over GLRXTRA. Yvonne is mentor en leertrajectvoorzitter van GLRXTRA en al sinds de start van GLRXTRA betrokken bij deze eenjarige opleiding. Katy is de vaste onderwijsassistente van de opleiding. In dit artikel stelt Katy de vragen die iedere student wil weten!

VEELGESTELDE VRAGEN

Wat houdt de opleiding GLRXTRA in?

GLRXTRA is een éénjarige opleiding waar je kennis kunt maken met het zelfstandig ondernemerschap. Je werkt alleen en gaat dus aan de slag als ZZP’er.

Kan iedereen de opleiding volgen?

Nee. De opleiding is alleen bedoeld voor niveau-4 studenten die al aan het Grafisch Lyceum Rotterdam zijn afgestudeerd. De opleiding moet direct na het afronden van een reguliere GLR-studie worden gestart.

Wat voor soort lessen krijg je?

GLRXTRA richt zich op ondernemerschap, dus alle lessen zitten in die hoek. Je krijgt bijvoorbeeld geen Nederlands, Engels en rekenen meer. We beginnen het schooljaar met lessen die jou helpen te bepalen wat voor bedrijf je nu precies wilt starten. Denk dan aan het opstellen van een business model canvas, onderzoek doen naar de doelgroep, onderzoek doen naar innovaties, onderzoek doen naar jezelf, je uurtarief bepalen, basiskennis opdoen van boekhouden. Deze lessen duren niet het hele jaar. Tot aan de kerstvakantie volg je lessen, daarna bijna niet meer.

Ga je de hele week naar school?

De opleiding is intensief, ook wanneer er weinig lessen zijn. Reken er op dat je 40 uur per week bezig bent met je bedrijfje. Aan het begin ben je een groot deel daarvan op school, maar aan het eind van het jaar wellicht niet meer, dan ben je op pad naar klanten of je werkt meer thuis. De eerste negen à tien weken ga je vier dagen per week naar school, maar dan zal je die vijfde dag thuis aan het werk moeten zijn. De tweede periode van negen à tien weken ga je drie dagen per week naar school; in de derde periode twee dagen en in de laatste periode nog maar één. Nu is die laatste periode ook meteen de examenperiode. Je bent dan in de eerste paar weken waarschijnlijk wat vaker op school (voor het examen en de afronding van zaken), maar vanaf half juni ben je er wellicht helemaal niet meer.

Is er ook weer een stageperiode?

Ja, al is dat een apart geval. Je loopt stage, maar je kunt als ondernemer natuurlijk niet bij iemand anders gaan werken; je bent immers ondernemer! Je loopt dus stage bij ons (bij GLRXTRA) en werkt aan je eigen bedrijf. Wat hierbij wel bijzonder is, is dat wat voor je klant maakt/doet (zoals bijvoorbeeld het maken van een logo of bedrijfsvideo) niet als stage geldt! Alle handelingen rondom het ondernemen, zoals de klus binnenhalen, de offerte opmaken, de rekening versturen en overleggen met de klant wel. Het mag duidelijk zijn, dat het op deze manier niet mogelijk is om 40 uur per week stage te lopen. Je krijgt dan ook bijna 4,5 maand de tijd om de verplichte 250 stage-uren te maken.

Krijg je een eigen KvK- en bankrekeningnummer?

Nee. Je gaat werken met het KvK-nummer en bankrekeningnummer van de stichting Jong Ondernemen. Je hoeft dus nog niet zelf iets te ondernemen op dat gebied. Je kunt echt een jaartje uitproberen of jij geschikt bent voor het ondernemerschap.

Moet je ook weer een afstudeermap maken? 

Jazeker! Twee zelfs! De eerste moet begin december klaar zijn en de tweede eind mei. Dit heeft te maken met het feit dat we het examen in twee delen hebben opgesplitst. Deel één gaat om het opzetten van je bedrijf en deel twee om het ondernemen zelf.

Krijg je aan het einde van de opleiding een diploma?

Ja, dit is het diploma Ondernemerschap op basis van Vakmanschap (crebocode 23078). Het is een diploma op mbo-4 niveau.

Moet je al een bedrijfsidee hebben als je de opleiding start?

Ja, je moet wel weten wat je wilt gaan doen. De studenten komen hier na het volgen van een reguliere opleiding. Het bedrijf dat ze willen starten is vaak een vervolg op die reguliere opleiding.

Voor wie is GLRXTRA geschikt?

Voor studenten die het niet erg vinden om zelfstandig te werken (en dat dan ook doen!). Je kunt nu eenmaal geen ondernemer zijn, wanneer je alleen maar aan het werk gaat als je een opdracht van school krijgt. Je moet achter je computer vandaan durven te komen en op mensen durven af te stappen.

Waar kan ik terecht als ik vragen heb over GLRXTRA?

Via ybruin@glr.nl. Maar er is meer: er komen gedurende het schooljaar online informatie- avonden, we staan op de open dag en op de hbo-markt. Daarnaast weten steeds meer mentoren van derdejaars klassen ons te vinden, dus je kunt ook je mentor om informatie vragen.